Severoistok / Festival UPAD!

Severoistok / Festival UPAD!

Predstava „Severoistok” Bitef teatra na repertoaru je trećeg dana Festivala UPAD!, 2. novembra od 20 časova u Novosadskom pozorištu. Komad je nastao po istinitim svedočenjima preživelih u talačkoj krizi u Moskvi 2002. godine, kada je grupa čečenskih terorista upala u jedno pozorište i zahtevala da Rusi povuku svoje trupe iz mesta Groznog.

Čečenka, Ruskinja iz publike i Letonka koja je spasavala žrtve, iznose svoja potresna sećanja i ponovo ih proživljavaju.

Izvođači:
Ruskinja: Katarina Žutić,
Čečenka: Jovana Gavrilović,
Letonka: Milica Janevski
Režija: Jana Maričić
Prevod: Milica Perić
Asistent režije: Rastislav Ćopić
Scena: Jasmina Holbus
Kostim: Adrijana Pajić
Krojač: Vesna Ančević
Kompozicije: Božidar Obradinović
Lektura: Dijana Marojević
Grafički dizajn: Merin Smailagić
Organizacija: Sanja Ljumović i Tijana Đorđević
PR i protokol: Slavica Hinić

Ulaznice za predstavu možete kupiti po ceni od 500 dinara na blagajni pozorišta i putem Gigstix prodajne mreže. Cena komplet ulaznica za svih sedam predstava Festivala UPAD! iznosi 2.500 dinara. Za studente i učenike srednjih škola obezbeđen je popust: pojedinačne ulaznice su 300 dinara, a cena kompleta ulaznica je 1.500 dinara.

Festival UPAD! održava se od 30. oktobra do 8. novembra na dve lokacije – Novosadsko pozorište (Ujvideki Sinhaz) i u gimnaziji Laza Kostić, a koncipiran je tako da mlada publika, kojoj je pretežno namenjen, selektuje predstave festivala i na taj način spoji profesionalni i amaterski teatar. Ideja je da se uključe razne marginalizovane društvene grupe, sa akcentom na mladima i sa ciljem da se kod njih razvija kritičko mišljenje i interesovanje za društvene debate. Zato se posle svake predstave na Upadu! organizuje i razgovor sa autorima.

Upad! festival pokreće Studentski kulturni centar Novi Sad. Deo je evropskog projekta Be specACTive koji je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije, a pokrenut je od strane Kulturnog centra Novog Sada uz finansijsku podršku projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Top