Veliki umetnici i njihova ludila / 31.10.

Veliki umetnici i njihova ludila

U četvrtak, 31.11 od 18:00h u Kulturnoj stanici „Svilara“ od 20 sati razgovaraćemo o temi povezanosti „genijalnosti“ i „ludila“, odnosno o vezi između kreativnosti i mentalnih poteškoća.

Nije postojao ni jedan veliki um bez malog dodira ludila.“ (Aristotel)

Ideja o „tragičnom umetniku“ stara je koliko i sama umetnost.

Rasprava o povezanosti „ludila“ i „genijalnosti“ datira vekovima unazad, bar još iz vremena Aristotela. Od davnina je postojalo zapažanje da su izuzetno kreativne osobe na mnogo načina neobične i drugačije, te se sugerisalo da bi psihološki procesi, slični onima primećenim kod osoba sa mentalnih poteškoćama, mogli biti važna komponenta „genijalnosti“. Mikelanđelo, Vinsent Van Gog, Betoven, Virginija Volf i mnogi drugi velikani, pored svoje izuzetne kreativnosti, borili su se i sa izvesnim mentalnim poteškoćama. Postoji toliko mnogo primera da nam se čini očiglednim da mora postajati veza između mentalnih poteškoća i kreativnosti. Međutim, psihijatrijske dijagnoze mnogim eminentnim ljudima pripisivane su ne na osnovu kliničkih izvora, već na osnovu popularnih biografija, koje su često bazirane na prividnim i nedokazanim glasinama. Mogli bismo se zapitati da li mi kao društvo romantizujemo umetničko „ludilo“ i ekscentričnost, ili na ono što nam je nepoznatno i drugačije, reagujemo društvenom osudom i odbacivanjem.

Koji je odgovor nauke na pitanje povezanosti „ludila“ i „genijalnosti“? Da li je pronašla vezu? I ako jeste, šta nam može reći o toj vezi?

Tokom ovog susreta biće prikazan film o Vinsentu van Gogu „Na kapiji večnosti“, nakon čega će uslediti diskusija. Interaktivno predavanje je drugo u nizu predavanja koje će održati tim iz ADVICE Psihološkog Centra. ADVICE Psihološki Centar bavi se rastom i razvojem ljudskog potencijala kroz psihoterapiju, edukacije, savetovanje, treninge i mnoge druge aktivnosti. Stručni tim čine Marija Karan (master kliničke psihologije) i Alisa Šovanec (master kliničke psihologije sa psihoterapijom) zajedno sa stručnim saradnicama iz oblasti psihologije i medicine. Predavanje će voditi Jasmina Stankov, diplomirani psiholog sa velikim iskustvom u edukativnom i radioničarskom radu.

Top