Jeste li za bezbednost? / Festival UPAD! / 31.10.

Jeste li za bezbednost? / Festival UPAD!

Predstava Narodnog pozorišta u Beogradu „Jeste li za bezbednost?“ razotkriva, imenuje i dekonstruiše različite mehanizme proklamovane (muške) bezbednosti u periodu početka raspada Jugoslavije (1987 – 1992), kada su se najkrvavija razaranja, stradanja, patnje i proterivanja ljudi još mogla sprečiti. Predstava je posvećena onima koji su svojim delovanjem, javnim istupanjima, zajedničkim aktivnostima, činili sve da spreče retoriku koja vodi u ratno ludilo, da obaveste neobaveštene šta se u njihovo ime čini, da pomognu stradalima i prognanima, da ublaže patnju ljudi.

Po motivima istoimene priče Biljane Jovanović, knjige „Vjetar ide na jug i obrće se na sjever“, B.Jovanović, dela M.Krese, R.Iveković i R.Lazić, D.Šalamuna.

Na repertoaru je Festivala UPAD! 31. oktobra od 20 časova u Novosadskom pozorištu.

Igraju: Vanja Ejdus, Sena Đorović, Milena Đorđević, Anastasia Mandić, Dragan Sekulić, Nemanja Stamatović, Petar Đurđević, Dragan Petrović, Stojša Oljačić, Vukašin Jovanović, Lazar Nikolić

Rediteljka: Anđelka Nikolić

Dramatizacija: Branislava Ilić i Anđelka Nikolić

Dramaturškinja: Branislava Ilić

Scenografkinja: Vesna Popović

Kostimografkinja: Olga Mrđenović

Scenski govor: dr Dejan Sredojević

Lektorka za slovenački: dr Maja Đukanović

Kompozitorka: Irena Popović

Stručna saradnica za scenski pokret: Marija Milenković

Producenti: Ivana Nenadović i Nemanja Konstantinović

Ulaznice za predstavu možete kupiti po ceni od 500 dinara na blagajni pozorišta i putem Gigstix prodajne mreže. Cena komplet ulaznica za svih sedam predstava Festivala UPAD! iznosi 2.500 dinara. Za studente i učenike srednjih škola obezbeđen je popust: pojedinačne ulaznice su 300 dinara, a cena kompleta ulaznica je 1.500 dinara.

Festival UPAD! održava se od 30. oktobra do 8. novembra na dve lokacije – Novosadsko pozorište (Ujvideki Sinhaz) i u gimnaziji Laza Kostić, a koncipiran je tako da mlada publika, kojoj je pretežno namenjen, selektuje predstave festivala i na taj način spoji profesionalni i amaterski teatar. Ideja je da se uključe razne marginalizovane društvene grupe, sa akcentom na mladima i sa ciljem da se kod njih razvija kritičko mišljenje i interesovanje za društvene debate. Zato se posle svake predstave na Upadu! organizuje i razgovor sa autorima.

Upad! festival pokreće Studentski kulturni centar Novi Sad. Deo je evropskog projekta Be specACTive koji je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije, a pokrenut je od strane Kulturnog centra Novog Sada uz finansijsku podršku projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Top