Druga Evropa“ kao odgovor na popularnu kulturu

Druga Evropa“ kao odgovor na popularnu kulturu

 

Drugačija, skrivena, izazivačka, manjinska kultura fokus je novog programskog luka „Druga Evropa“.

Festival romske kulture i aktivizma, Pozorišni festival jezičkih manjina sveta, manjinski mediji, pokretanje kulturnih aktivnosti na obodima grada, program koji stvaraju osobe sa invaliditetom, neafirmisani bendovi iz Evropskih prestonica kulture, medijska umetnost iz ženske perspektive – samo su neki od programa koje će obuhvatiti „Druga Evropa“ u Novom Sadu od 15. oktobra do 15. decembra.

Kao neka vrsta suprotnosti u odnosu na popularnu kulturu programskim lukom „Druga Evropa“ istražujemo različite manjinske, marginalizovane, kontrakulturne izraze, bavimo se subkulturom, dakle sve ono što je deo identiteta Novog Sada, a što je povezano sa aktuelnim evropskim vrednostima“ rekao je na konferenciji za medije u kulturnoj stanici Eđšeg Lazar Jovanov ispred „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture.

Prvi veliki događaj je otvaranje kutka za kulturu na Slanoj bari, 19. oktobra, što je najava za buduću kulturnu stanicu u tom delu gradu, čime se nastavlja ideja decentralizacije kulture, a aktivira se i romska nacionalna zajednica. Paralelno sa tim održaće se i Festival romske kulture i aktivizma (F.R.K.A.).

Na Slanoj bari, jednom od najudaljenijih delova grada, gde se nalazi i Veliki rit, pokrećemo Kutak za kulturu sa željom da aktiviramo tamošnju lokalnu zajednicu, a posebno romsko stanovništvo. Počela je izgradnja kulturne stanice i dok ona ne bude gotova ideja je da lokalna zajednica u Kutku sazna nešto novo, kreira nove sadržaje, kreativno provode svoje vreme, ali i da se omogući interkulturalni dijalog“ rekla je Milica Rašković, viši stručni saradnik za participativne projekte u okviru „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“. Rašković je na konferenciji za medije najavila i program „Supermoćni“ od 24. novembra do 3. decembra odnosno deset dana pristupačnosti u kulturnim stanicama Eđšeg i Svilara, u okviru čega se skreće pažnja na stvaralaštvo osoba sa invaliditetom, kao i na njihovu integraciju u društvu. „Supermoćni“ obuhvatiće filmske projekcije, izložbe, divan, muzičke performanse.

Treći po redu Pozorišni festival jezičkih manjina sveta „Sinergija“, koji će biti održan od 18. do 28. novembra u Novosadskom pozorištu, takođe će biti deo programskog luka „Druga Evropa“.

Teatri koji učestvuju ove godine neće biti karakteristični samo po tome što igraju, rade i stvaraju na nekom od manjinskih jezika, nego će ovo biti predstave koje se između ostalog bave i tematikom ugroženih društvenih grupa, manjine, diskriminisanih grupa. Na samom početku stiže nam teatar iz Berlina, sa dve predstave, zatim mađarska trupa iz Rumunije, kolege iz srpskog manjinskog teatra iz Mađarske, nemački teatar iz Italije, dolazi nam jedna vrlo interesantna turska grupa, romski teatar iz Zagreba i drugi…“ izjavio je na konferenciji za medije direktor Novosadskog pozorišta, Valentin Vencel.

Muzej savremene umetnosti Vojvodine 22. novembra biće mesto izložbe „Isekle smo kablove“ koju organizuje Savez feminističkih organizacija ,,(Re)konekcija“ uz podršku „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Koncept izložbe „Isekle smo kablove“ je vrlo jednostavan, to je nova medijska umetnost iz ženske perspektive, analognog karaktera. Naime, umetnice su dobile zadatak ne da stvore nove radove nego da prikažu već postojeće radove kroz zastave uz prateći tekst koji će kontekstualizovati neke od njihovih borbi kroz koje su prolazile dok su koncipirale svoje radove. Ova izložba jeste neka vrste kritike sistemskog problema ne samo žena u umetnosti, nego generalno medijske umetnosti “ rekla je kustoskinja izložbe Isidora Todorović.

Mlade, neafirmisane bendove iz prethodnih i budućih Evropskih prestonica kulture, uključujući i bend iz Novog Sada predstaviće Džez maraton, u okviru Novosadskog džez festivala 2019, 9. novembra u kulturnoj stanici Svilara. Festival realizuju Srpsko narodno pozorište, Kulturni centar Novog Sada i „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Top