„Isekle smo kablove“ – Medijska umetnost iz ženske perspektive

„Isekle smo kablove“ – Medijska umetnost iz ženske perspektive

Izložba „Isekle smo kablove“ kustoskinje Isidora Todorovic realizuje se u koporodukcija sa KAT / Multimedijalnom platformom za žensku kulturu, aktivizam i teoriju i otvara se 22. novembra od 19 sati u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Intrigantni naziv zložbe ,,Isekle smo kablove“ aludira na analogni karakter izložbe koja je zamišljena tako da umetnice naprave motiv za zastave koje će biti izložene u galerijskom prostoru. Konceptualni karakter dočarava status umetnica koje zbog tehnološke specifičnosti prakse ne mogu uvek da izlože i finansiraju svoje radove, ali je na ovaj način izložena i problematika kompleksnosti prakse kao takve, te prilika da se novomedijska umetnost prikaže na drugačiji način. Umetnice su pri ovoj izložbi neograničene tehničkim zahtevima, a ono što im je zadato jeste da na određenoj formi (zastavi) prikažu simbol, rad ili proces koji je obeležio njihovo stvaranje. Kustoskinja izložbe je Isidora Todorović, a u česnice su: Violeta Balaž-Urtica, Darija Medić, Andrea Palašti, Ana Nedeljković, Monika Sigeti Nataša Teofilović, Zorica Čolić, Femkanje (Katarina Petrović, Bojana Knežević), Isidora Pejović, Radmila Trebovac.

Izložbu će pratiti konferencija/debata u okviru koje umetnice, kustoskinje i teoretičarke dekonstruišu probleme produkcije i kulturnih politika, kao i radionice otvorenog tipa u Galeriji S.

Termini radionica: 19:00, 20:00 i 21:30 časova.
Teme radionica:
-Mikrofon nije samo za karaoke / studenti Akademije umetnosti
-Subverzivno šminkanje / studenti Akademije umetnosti
-Peglom do političke pobede / studenti Akademije umetnosti
-Prezentacija časopisa Scoop (autorka Ivana Čavic)
-Prezentacija Feminističke modne linije (autorka Zorana Blagojević)
-DJ/VJ performans (21,30 h)

Program organizuje Savez feminističkih organizacija „(Re)konekcija“ uz podršku Fonadacije Novi Sad 2021 i Uprave za kulturu grada Novog Sada.

Istog dana, u istom terminu, takođe u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine otvara se izložba „Skok i zaron“ kustoskinje Sanje Kojić Mladenov koja takođe problematizuje ulogu žena u novim medijima.

Top